Het is begin 2016 als we samen besluiten een nieuw avontuur aan te gaan in het Twentse Wierden. Ikzelf verhuisde uit een prachtige maar volle nieuwbouwwijk Nieuwland in Amersfoort en Egberdien had net haar vrijstaande huis moeten verkopen iets verderop in Wierden, haar geboortedorp. Beide een redelijk nieuw en onderhoudsvriendelijk huis gewend, maar ook wel zin in een nieuw avontuur. En soms worden uit noodzaak gecombineerd met toeval de mooiste dingen geboren en zo was het ook met dit huis.
Het huis is ooit in 1934 gebouwd als een slagerswinkel van de familie Gierveld en in de jaren ’40 is er de oude slagerij aangebouwd. En na de oorlog is de winkel Redelijk bij toeval liepen we tegen dit bijzondere huis aan en we waren zeker niet de eerste kijkers. Zoveel ruimte, maar ook zoveel ruimtes en zoveel onderhoud dat nog gedaan moest worden. Als ontwerper en interieurontwerper leer je snel de kansen en de mogelijkheden te zien van ruimtes, woningen en gebouwen, dus waren we er na een paar uurtjes denken eigenlijk al wel uit. Dit zou best eens een hele mooie kans kunnen zijn. Een 5 jaren plan, een 10 jaren plan? Creativiteit, zelf aanpakken en vooral de grote lijnen aanhouden en toewerken naar een doel. Omdat het huis onder bijzondere omstandigheden te koop stond konden we er niet lang in kijken en niet lang over nadenken. Elk huis heeft een verhaal, een geschiedenis, een ziel, maar dit huis was op een of andere manier extra bijzonder. Zoveel functies, zoveel gezinnen, een slachterij aan huis en dan al die originele details, van de balkenplafonds tot aan de bijna onaangeroerde werkplaats van de voormalige slager. Maar ook zoveel veranderd, verdwenen en onherstelbaar beschadig.
En nee we hadden geen werelds budget, maar juist daarin lag ook een nieuw doel en uitdaging. Wat als we dit bijzondere huis met tijd, geduld, hulp van experts waar nodig en vooral zelf aanpakken weer tot een geheel zouden kunnen maken op de meest duurzame manier die wij konden bedenken. Een ook nog eentje die zeer budgetvriendelijk is. En zo zijn we begonnen om met zoveel mogelijk duurzame gebruikte materialen dit huis van de noodzakelijke (veilige) aanpassingen te voorzien en daarna beetje bij beetje te ontdoen van de onnodige nieuwere lagen. Alles moest aangepakt worden en nu 6 jaar verder is het nog steeds werk in uitvoerig. We zijn verrast door bijzondere details die we in het huis tegen kwamen, maar ook onaangenaam verrast door de elektra met stoffen mantels, de enorme kieren onder veel van de 7 buitendeuren en de kans die vrolijke muizen hadden het huis in alle lagen binnen te komen. Maar de voordelen en de kansen bleven ons tegemoet komen en elke keer groeide het beeld van wat het zou kunnen zijn naar wat het inmiddels al was geworden.
Door slim te inventariseren naar wat er allemaal mogelijk is en je wensen goed van te voren met elkaar af te stemmen kan je met redelijk weinig middelen en veel creativiteit ( en geduld ) ontzettend veel bereiken. Een uitbouwtje achteren met verrot hout en enkel glas hebben we kunnen vervangen door met geduld op Marktplaats te kijken naar kozijnen en zo zijn we toen uitgekomen bij een wat modernere pui die van oorspring deel was van een Brabants Politiekantoor. De dubbele deuren in de slagerij (de oude staldeuren zijn we nog aan het opknappen en komen weer terug, maar dan als luiken) hadden een afwijkende maat, maar met veel geduld vonden we een mijn perfect passende bij een handelaar op een woonwagenkamp in de buurt van Arnhem. De slaapkamers boven hadden wat kastruimte tekort (meiden in huis) dus van steigerhout, heel veel schroeven en van te voren op maat gemaakte tekeningen hebben drie kinderen een maatwerk bedstede gekregen met kasten ernaast, erboven en een logeerbed eronder. Elk bed weer anders en rekening houdend met alle verschillende wensen. Maar wel met slimme verlichting en een tv erin natuurlijk. Een eigen huisje binnen het huis. En door slim om te gaan met de kastruimte blijft de overige ruimte in de kamer clean en ruimtelijk.
En de slagerij zijn we twee jaar geleden mee begonnen om er een studio annex woonkeuen van te maken. Werken, even, koken, eten, spelletjes doen, in deze sfeervolle en nog half industriële ruimte moet het huis een beetje samen komen. En ja ook hier hebben we een hoge boekenkast gemaakt die bestaat uit multiplex b-kwaliteit stroken die over zijn gebleven uit de carrosseriebouw. Met een bundel panlatten van de bouwmarkt, veel houtlijm, een afkortzaag van de Lidl en een oude aluminium magazijnladder van marktplaats die nog nieuw in plastic zat is het een boekenkast geworden die praktisch veel ruimte biedt, maar die van de killere slagers omgeving toch een huiselijkere ruimte maakt. En dan hebben we van de Frans Amerikaanse industrieel ontwerper Raymond Loewy een originele American Kitchen kunnen kopen van de eerste eigenaar uit 1967. Prachtig in staal met de ronde vormen en de originele kranen er nog op. Ook hier weer een gebruikt stukje hergebruiken en een mooie combi tussen het industriële en het huiselijke.
We zullen af en toe update plaatsen over de voortgang. Over de verduurzaming met de zonnepanelen, het isoleren van het oude dak, maar wel met behoud van het oude rondhout en de uitstraling. Over de praktische overkapping gemaakt van resthout van oude XXL pallets waar machines uit het Oost Europa op vervoerd werden. Beetje bij beetje wordt het steeds meer een geheel en ondertussen wonen en werken wij er zonder dat het klussen en het verbeteren afbreuk doet aan het woonplezier.
Wil jij ook dat wij eens meekijken naar de mogelijkheden van een huis dat je gezien hebt of een pand waar je toch wel heel graag een woning van zou willen maken? Wij delen graag onze ervaring met je.